Întrebări frecvente

Despre RO-ALERT

Autoritățile române trimit un mesaj de avertizare pe telefoanele mobile din imediata apropiere a unei situații de urgență.

Pentru aceasta, operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie difuzat mesajul de avertizare. Toate antenele de comunicații mobile ale furnizorilor de servicii de telefonie mobilă din zona selectată vor difuza mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile care funcționează în acea zonă.

Numele și numărul de telefon ale utilizatorilor telefoanelor mobile nu sunt necesare, așadar rămân necunoscute.

Numai autoritățile responsabile autorizate pot trimite mesaje de avertizare.

Mesajele RO-ALERT vor fi trimise numai atunci când există o amenințare gravă la adresa vieții, a sănătății sau a proprietății. Pot fi trimise și mesaje de test programate.

Singurele agenții autorizate în prezent să emită mesaje de avertizare sunt:
- Departamentul pentru Situații de Urgență;
- Inspectoratul General pentru Situații de Urgență;
- Inspectoratele pentru Situații de Urgență teritoriale (județene și București-Ilfov).

Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Mesajele de avertizare vor fi trimise doar în situații extrem de grave care pot pune în pericol comunitățile. Spre exemplu, va fi utilizat Sistemul RO-ALERT în cazul avertizării meteorologice COD ROȘU de fenomene meteorologice periculoase, avertizării COD ROȘU de inundații pe cursuri de ape neîndiguite sau alte tipuri de situații de urgență.

De asemenea, vor fi emise mesaje de avertizare în cazul unor incidente CBRN în afara amplasamentelor, care pot avea urmări grave asupra populației.

În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora.

Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență).

Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu este necesară instalarea de aplicații pe telefoanele mobile. Nu contează dacă aveți servicii de tip abonament sau prepay și nu se percep costuri sau taxe pentru recepționarea mesajelor RO-ALERT.

Sistemul de avertizare a populației în situații de urgență RO-ALERT utilizează infrastructurile rețelelor operatorilor de comunicații mobile din România.

Mesajele de avertizare vor putea fi primite doar în zonele acoperite de rețelele operatorilor de comunicații mobile din țara noastră.

Autoritățile administrației publice centrale sau locale sunt principala sursă de informații atunci când apare o situație de urgență la nivelul zonei în care vă aflați. Pe baza înștiințării difuzate de structurile abilitate, acestea au obligația de a aduce la cunoștința populației informații despre iminența producerii sau producerea unor dezastre.

De îndată ce primiți un mesaj de avertizare prin Sistemul RO-ALERT, vă recomandăm să urmați recomandărilor emise de autoritățile administrației publice centrale sau locale.

Posturile de radio și televiziune, site-urile DSU/IGSU, site-ul fiipregătit.ro, aplicația pentru smartphone DSU, paginile de Facebook DSU și IGSU, pot fi utilizate ca surse de informare pentru asigurarea protecţiei în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.

Sistemul de avertizare a populației RO-ALERT este complementar celorlalte sisteme de înștiințare/alarmare existente.

Până la primirea unei avertizări, acordați-vă timp pentru elaborarea unui plan de urgență, care include ceea ce trebuie să faceți, unde și la cine să mergeți pentru ajutor și de cine ar trebui să aveți grijă.

Puteți găsi mai multe informații despre planurile de urgență pe site-ul fiipregătit.ro.

Aspectul mesajelor de avertizare de urgență depinde de marca și de modelul telefonului dvs.

Cu toate acestea, mesajele vor avea caracteristici comune. Mesajele RO-ALERT vă vor indica informații despre situația de urgență produsă, durata de manifestare, măsurile minimale de protecție, instituția care trimite mesajul de avertizare și, dacă este necesar, unde să vă informați pentru mai multe detalii.

Mesajul RO-ALERT ar trebui să apară automat pe ecranul telefonului, având un sunet de avertizare unic.

La nivelul României, mesajele de avertizare vor fi difuzate în limba română. În funcție de context și de caz, mesajele pot fi transmise și în alte limbi.
Sistemul permite difuzarea mesajelor de avertizare numai către o anumită zonă afectată, astfel încât numai cei interesați să recepționeze vor primi mesajele RO-ALERT.

În momentul primirii unui mesaj de avertizare, sunt difuzate și alte informații utile pentru siguranța comunităților.

În funcție de tipul de risc manifestat, autoritățile vor preciza măsurile de protecție pentru cetățeni, prin intermediul aplicației sau prin medii alternative indicate.

Totodată, pentru a cunoaște regulile de bază în situații de urgență, puteți consulta Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență.

Nu, nu veți putea să răspundeți la mesajul de avertizare RO-ALERT sau să contactați serviciile de urgență prin intermediul acestui sistem.

În caz de urgență, sunați la 112.

Structurile responsabile pot actualiza oricând un mesaj de avertizare în cazul în care situația se schimbă. Nu va fi emisă o avertizare de tip “alertă finalizată”. Structurile responsabile vor asigura informații, în timp real, publicului prin intermediul mass-media, aplicației DSU, paginilor oficiale de Facebook IGSU și DSU.

Mesajele de avertizare vizează în mod prioritar potențiala stare de pericol asupra comunităților.

În situația în care apar modificări majore în ceea ce privește evoluția situației de urgență, pot fi difuzate și suplimentar mesaje care să conducă la creșterea gradului de siguranță pentru cetățeni.

Sistemul beneficiază de măsuri de securitate sporită, care au fost testate pentru a se asigura reziliența.

Accesul la interfața de difuzare a mesajelor este permis doar persoanelor desemnate din partea autorităților competente să emită alerte către populație.

Difuzarea mesajelor de la sistem către rețelele de telefonie mobilă se realizează prin legături private, dedicate Sistemului RO-ALERT.

De asemenea, puteți verifica dacă mesajul este autentic pe aplicația DSU pentru smartphone și pe paginile de Facebook ale DSU și IGSU.

Compatibilitate dispozitive

Mesajul de avertizare utilizează rețelele de telefonie mobilă din România și poate fi difuzată numai pe telefoanele mobile conectate la rețea.

Telefoanele mobile care sunt conectate doar la internet prin wireless, tabletele sau calculatoarele nu pot primi mesaje de avertizare. Condiția esențială este conexiunea la o rețea de telefonie mobilă din România.

Mesajele de avertizare pot fi primite pe orice telefon mobil compatibil cu tehnologia Cell Broadcast. Multe telefoane mobile vândute în România sunt deja compatibile cu cerințele Sistemului RO-ALERT.

Nu este nevoie să aveți telefoane de tip smartphone pentru a recepționa mesajele de tip RO-ALERT.

Informații referitoare la compatibilitatea și modul de configurare ale telefoanelor mobile cu Sistemul RO-ALERT le găsiți în secțiunea Configurare telefon.

Autoritățile române organizează periodic teste de verificare ale sistemului. Când primiți mesajul de test, puteți fi sigur că telefonul mobil este configurat corect pentru RO-ALERT și nu trebuie să mai faceți nimic.

Pentru a putea primi mesaje de avertizare din partea autorităților române, utilizând tehnologia Cell Broadcast, terminalele trebuie să fie compatibile și să aibă setările conform procedurilor specifice operatorilor de telefonie mobilă din România.

Telefoanele care sunt cumpărate din altă țară sau cele care nu sunt achiziționate de la operatorii de telefonie mobilă necesită setări suplimentare pentru a putea fi conectate la Sistemul RO-ALERT.

Există mai multe cauze care pot duce la nerecepționarea mesajelor RO-ALERT și anume:
- telefonul nu este pornit
- telefonul nu are semnal
- telefonul nu este compatibil cu tehnologia Cell Broadcast
- telefonul nu este configurat pentru a putea recepționa mesajele RO-ALERT

Alerte / Sunet

RO-ALERT funcționează pe baza tehnologiei Cell Broadcast, care permite trimiterea de mesaje text către telefoanele mobile folosind celulele radio ale furnizorilor de servicii de comunicații mobile, fără a fi cunoscute informații despre utilizatorii din zona de acoperire a celulelor.

Această tehnologie prezintă multiple beneficii în comparație cu un SMS, dintre care menționăm:
- posibilitatea de difuzare a mesajelor de avertizare și în cazul congestiilor rețelelor de comunicații. Deoarece mesajele de avertizare Cell Broadcast se difuzează pe canale dedicate și au prioritizare diferită la nivelul celulei radio, acestea nu sunt afectate de congestia rețelei de comunicații la fel cum ar fi afectată transmiterea unui SMS;
- posibilitatea de difuzare a mesajelor de avertizare fără a fi necesară cunoașterea de informații referitoare la numărul de utilizatori prezenți într-o zonă, ori a informațiilor referitoare la localizare, nume, număr de telefon;
- afișarea mesajelor de avertizare fără a fi necesară intervenția utilizatorului;
- posibilitatea de difuzare a mesajelor de avertizare fără a fi percepute costuri suplimentare utilizatorilor.

În situația în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite mesaje de avertizare.

Dacă telefonul se află pe mod silențios, atunci alerta de urgență se va putea primi.

RO-ALERT face parte dintr-un pachet mai amplu de resurse pe care autoritățile române le poate utiliza pentru a alerta populația în situații de urgență, cum ar fi sirenele sau mijloacele de informare în masă (televiziuni sau radio). În caz de urgență, veți fi informat și prin alte mijloace.

Atunci când primiți un mesaj RO-ALERT, difuzați informațiile comunicate de autorități și persoanelor din jurul dumneavoastră, cu care intrați în contact, în zona amenințată sau afectată.

Ce trebuie să fac atunci când primesc o alertă

Testarea este o parte necesară pentru a vă asigura că sistemul de avertizare RO-ALERT funcționează bine.

Există posibilitatea să primiți mesaje de testare suplimentare, care vă vor ajuta să știți dacă telefonul dumneavoastră este compatibil cu tehnologia utilizată. Toate mesajele de verificare vor fi însoțite de mesajul TEST.

Ar trebui să opriți într-un loc sigur și să verificați imediat mesajul. Dacă sunt și alți ocupanți ai mașinii, rugați-i să citească alerta.

Nu încercați să citiți mesajul RO-ALERT în timp ce conduceți!

Nu sunați la numărul de urgență 112 decât dacă vă aflați în pericol sau sunteți martorii unei situații de urgență.

Când pot primi alerte

Mesajul de avertizare va fi recepționat la deschiderea telefonului mobil dacă situația de urgență din zona în care vă aflați este încă în desfășurare.

Dacă mesajul de avertizare trimis a expirat sau dacă difuzarea acestuia a fost întreruptă de autorități în intervalul de timp în care telefonul a fost oprit, mesajul nu va mai fi recepționat.

Deoarece mesajul de avertizare are scopul de a vă menține în siguranță, nu vă recomandăm să renunțați la primirea acestuia. Mesajele RO-ALERT difuzate nu vizează anumite telefoane, ci zona afectată de pericol. Din acest motiv, nu pot fi excluse din sistem anumite terminale mobile de la primirea mesajelor de avertizare.

Sistemul național de avertizare RO-ALERT poate să nu funcționeze dacă releele sunt deteriorate sau dacă nu sunt alimentate cu energie electrică. Din acest motiv, trebuie să vă bazați și pe alte surse de informații.

RO-ALERT este doar o modalitate de avertizare privind situațiile de urgență care ar putea genera consecințe grave asupra vieții, deci asigurați-vă că aveți un plan de urgență și știți unde să găsiți mai multe informații în timpul unei situații de urgență.

Unde pot primi alerte

Sistemul RO-ALERT este folosit în situații în care viața și sănătatea cetățenilor dintr-o anumită zonă sunt puse în pericol. Astfel, mesajele de avertizare sunt difuzate către toate dispozitivele conectate la rețelele de telefonie mobilă din zone aflate sub amenințarea unor riscuri.

Indiferent de zona în care locuiți, dacă sunteți într-un loc în care se poate întâmpla un eveniment negativ major, veți primi un mesaj pe telefon.

Nicio persoană care nu se află în zone aflate sub amenințarea situațiilor de urgență grave nu va primi mesaje de avertizare.

Mesajele vor fi difuzate prin intermediul tehnologiei Cell Broadcast care permite ca antenele de comunicații mobile din zona aflată sub amenințare să difuzeze mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile care funcționează în aria de acoperire a acestora.

Costuri

Primirea mesajelor de avertizare este gratuită.

Nu. Sistemul RO-ALERT este folosit doar pentru difuzarea mesajelor de avertizare.

Numele și numărul de telefon ale utilizatorilor telefoanelor mobile nu sunt necesare și, prin urmare, rămân necunoscute.